Перейти на сайт "Просвещение"

 

Розбір 34 розділів Буття
 

Головна сторінка

Світлий Сатанізм  

Біблейська правда

Контакти

Перейти на русскоязычную версию этой страницы

Розділ 3

Почну розбір третього розділу Буття з того, на чому "забув" загострити увагу при розборі попереднього розділу: " І зростав Господь Бог із землі кожне дерево, принадне на вигляд і на їжу смачне, і дерево життя посеред раю, і дерево пізнання добра і зла ". (Буття. 2:9). Дерево життя, це, очевидно, таке дерево, плоди якого дають безсмертя людині, що його скуштувала. Людина стає безсмертною, як бог. Дерево пізнання добра і зла - це дерево, яке дає знання взагалі, бо без знання добра не можливе знання зла, і навпаки. Звідки ти знатимеш, що таке зло, якщо не дізнаєшся. що таке добро? У тебе не буде можливості з чимось порівняти своє знання, і зробити правильну оцінку.

Ще ось два вірші із попереднього розділу: "І наказав Господь Бог Адамові, кажучи: «Із кожного дерева в раю ти можеш їсти. Але з дерева знання добра й зла – не їж від нього, бо в день їди твоєї від нього ти напевно помреш". (Буття. 2:16-17). У буквальному прочитанні в цих віршах мовиться, що бог сказав Адаму, що в плоді цього дерева міститься смертельна отрута, що вбиває усяку людину, що скуштувала його. Християни (найчастіше - православні) полюбляють міркувати про "духовну смерть" людини, а так само про безсмертя, яке нібито було у людей до їх падіння. Так от: ні про яку "духовну смерть" людини, або про те, що людина загубить нібито дане йому богом безсмертя - в Біблії не мовиться. У Біблії немає ні слова про те, що людина була безсмертна, або про погрози "духовної" розправи. З приводу дерева пізнання добра і зла зробив цікаве зауваження імператор Юліан Філософ:

"Нам здається, - писав він, - що господь бог повинен був би, навпаки
наказати людині, своєму створінню, куштувати якомога більше плодів від "дерева пізнання добра і зла"; тому що раз бог дав йому мислячу голову, то необхідно було його вчити, і ще більш необхідно примусити його пізнати добро і зло, щоб він добре виконував свої обов'язки.
Заборона безглузда і жорстока. Воно було в сто разів гірше, ніж аби
людині бог дав шлунок, який не міг би приймати їжі".

А зараз, зробивши необхідні ремарки, переходжу безпосередньо до третього розділу Буття:

"Але змій був хитріший над усю польову звіріну, яку Господь Бог учинив".(Буття.3:1). Змії за своєю природою поступаються ссавцем в інтелекті. Згадування про інтелект змії ми знаходимо так само в Новому заповіті, в тому місці, де Ісус дає повчання своїм учням: "Ось, Я посилаю вас, як овець серед вовків: отже будьте мудрі, як змії, і прості, як голуби" (Мф. 10:16). Читаємо далі в цьому ж вірші:

"І сказав він до жінки: «чи Бог наказав: не їжте з усякого дерева в раю"? (Буття.3:1). У Біблії більше ніде не немає згадувань про розмовляючих тварин, за винятком випадку із Валаамової ослицею: (Чис. 22:28—30). Тому, можливо, це був не просто звичайний змій - плазун, а ... щось інше? Чи правомірно було змієві запитувати Єву про плід? Адже свої повчання про те, з яких дерев не можна куштувати плоди, бог читав Адаму, коли Єва була ще його ребром? Про те, що потім бог повторив свої вказівки Єві - в Біблії немає ні слова. Втім, враховуючи наступний євангельський вірш, вважатимемо, що Адам сам повторив Єві, своїй дружині, слова бога. Єва відповідає змієві: "І відповіла жінка змію: З плодів дерева раю ми можемо їсти, але з плодів дерева, що всередині раю, - Бог сказав: «Не їжте із нього, і не доторкайтесь до нього, - щоб вам не померти". (Буття 3:2,3). Не прискіпуватимемося до слів, і не вказуватимемо на те, що бог заборонив лише поїдати плоди (Буття. 2:16-17), але ж доторкатися до самого дерева господь не сказав ні слова. Вважатимемо, що це Адам переказав слова бога жінці так, щоб ще більш злякати свою дружину.

До речі, давайте замислимося: чи не являється бог самою причиною спокуси перших людей? Навіщо було наділяти змію даром мови? Ну та гаразд, йдемо далі:

"І сказав змій до жінкі: «Умерти – не вмрете! Бо вдає Бог, що для того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви немов Боги, знаючи добро й зло ". (Буття 3:4,5). " Умерти – не вмрете! .." - як ми побачимо з подальших віршів цього розділу, а так само з наступних розділів Буття - змій не обдурив Єву. Люди не померли. А прожили ще довго і щасливо. Адам і Єва виховали трьох синів (Авеля, Каїна і Сифа), можливо, у них ще були діти, про яких Біблія не згадує. Адам помер стариком, проживши 930 років. Всім би нам стільки прожити!!!

Далі Єва "спокушається" словами змія, і відбувається поїдання плодів: "І побачила жінка, що дерево добре на їжу, і принадне для очей і пожадане дерево, щоб набути знання; і взяла з його плоду, та й з’їла; і разом дала теж чоловікові своєму, - і він їв. І розкрилися очі в обох них, і пізнали, що нагі вони. І залишили вони фігові листя, і зробили опаски собі". (Буття 3:6,7). У попередньому розділі я вже писав про відношення Біблії до природної природи людини. У цьому розділі ми бачимо зайве тому підтвердження: "пізнати добро і зло", по - Біблії - це перш за все визнати свою наготу. Це що ж виходить: дикуни всі поголовно "злі" люди? І лише зробивши собі на стегнах пов'язку тубілець стає "добрим"?

"І почули голос господа Бога, що по раю ходив, як повіяв денний холодок. І сховався Адам і його жінка від імені Господа Бога серед дерев раю" (Буття. 3:8).

Далі починається найцікавіше:

"І закликав Господь Бог до Адама, і до нього сказав: «де ти"? (Буття.3:9) Бог, як проста людина, прогулюється по райському саду. Мало того, йому доводиться ще кликати своїх вихованців! Для кожного християнина відомо з пелюшок, що бог є "всезнаючим" і "всебачищім", невже богові невідомо, де перебувають Адам і його дружина? Тлумачі століттями намагалися розтлумачити ці рядки: бог запитує людей лише тому, що йому необхідне добровільне зізнання людей; або ж Адам і Єва ховаються, тому, що не вивчали в недільній школі "властивості божі":)... Та перед нами є Текст, і нам слід читати його таким, як він є.

Адам і Єва поводяться, як вихованці дитячого саду: Адам валить всю вину на Єву, а Єва - на змія, мов "Я не винен. Він перший почав":

"А той (тобто Адам) відпові: «почув я Твій голос у раю - і злякався, бо нагий я, і сховався. І промовив Господь: «хто сказав тобі, що ти нагий? чи не їв з того дерева, що Я звелів був тобі, щоб ти з нього не їв? А Адам відказав: «жінка, що дав Ти її щоб зо мною була, вона подала мені з того дерева, і я їв». Тоді Господь Бог промовив до жінки: «що це ти наробила?» А жінка сказала: змій спокусив мене, і я їла". (Буття.3:10-13).

І як, по - вашому, повинен був обійтися зі своїми вихованцями вихователь? Провести виховну бесіду? Поставити в куток? Позбавити сніданку?

Однак господь бог поступає по - іншому. Він накидається на людей і змія з прокльонами:

"І до змія сказав Господь Бог: за те, що зробив ти оце, то ти проклятішій над усю звірину польову! На своїм череві будеш плазувати, і порох ти їстимеш у всі дні свойого життя. І Я покладу ворожнечу між тобою й між між насінням твоїм і насінням її; воно зітре  тобі голову, а ти будеш жалити його в п'яту. До жінки промовив: Помножаючи, помножу терпіння твої та болі вагітності твоєї; Ти в муках родитемеш дітей; і до мужа твого пожадання твоє, а він буде панувати над тобою. І Адаму ж сказав Він: за те, що ти послухав голосу жінки своєї та їв з того дерева, що Я наказав був тобі, говорячи: від нього не їж, проклята через тебе земля!; Ти в скорботі будеш їсти від неї всі дні свойого життя;  тернину й осот вона буде родити тобі; У поті свойого лиця ти їстимеш хліб, аж поки не вернешся в землю, бо з неї ти взятий. Бо ти порох, - і до пороху вернешся". (Буття.3:14-19).

Хто - це може мені заперечити: " однак ж змій одержував по - заслугам. Немає чого було людей спокушати"! Що ж, а ХТО створив цього змія? Хто наділив його даром слова? Отже змій - такий же вихованець бога, як Адам і Єва!!! Між іншим, бог навіть не вислуховує пояснень змія! Він просто засуджує його до покарання - без суду і слідства!

Деякі коментатори говорять нам про те, що спокуса і гріхопадіння перших людей - це частина божого задуму, та в Біблії немає ні слова, вказуюче на правоту такого трактування. Інакше кажучи, таке трактування не більше ніж із серії "ми тут порадилися, і я вирішив...".

"І назвав Адам ім'я  своїй жінці: Єва, бо вона стала мати всого живого." (буття 3:20), Єва була безіменна. Жінка була лише тінню чоловіка. Ех жінки, жінки... І чи влаштовує вас таке становище - бути другим номером, підпорою чоловіка? До речі, ім'я Єва по єврейскі звучить, як Хава. По одному з трактувань, слово "хава" переводиться, як "змій"! Проте біблеїсти вирішили, що слово "хава" схоже на єврейське слово "хайя", що означає "життя".

"І зробив Господь Бог Адамові та жінці його одежду шкіряну і зодягнув їх". (буття. 3:21). Для того, щоб зшити шкіряний одяг, для початку треба убити тварину, й здерти з нього шкуру. Ага! Уявляю собі картину: бог йде на полювання із рогатиною, каменем або списом (рушниць адже тоді ще не було), вбиває там звіра, здирає з нього шкуру, сушить її, ріже на шматки, бере голку із ниткою і шиє людям одяг!:)

"І сказав Господь Бог: ось, став чоловік немов один з Нас, щоб знати добро й зло; А тепер коли б не простяг він своєї руки, і не  взяв з дерева життя, і щоб він не з’їв, і не  жив віку". (буття. 3:22). Як ми бачимо, бог тут підтверджує слова змія "«Умерти – не вмрете! Бо вдає Бог, що для того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви немов Боги, знаючи добро й зло "". (Буття 3:4,5). Отдже, змій сказав людям правду, а бог їх обдурив! І сам же бог розписався в своєму обмані! Мало того, сказавши "і не узяв також від дерева життя, і не скуштував, і не став жити вічно" - бог показав свою боязкість: йому вже не потрібні мудрі безсмертні люди...

"І вигнав Господь Бог Адама, а на схід від еденського раю поставив Херувима і меча полум'яного який обертався навколо, щоб стерегти дорогу до дерева життя". (Буття 3:24)

Слово "херувім" - це множина, що утворюється закінченням "нім" від слова "херув". Отже херувімов насправді було декілька. Скільки саме - нам не відомо. В рівній мірі, як нам не відома їх природа.

Взагалі, рай був на століття втрачений людьми, і вони виявилися наданими самі собі на нашій грішній землі. Про що оповідає наступний розділ:

 

 

 

 

 

 

 

 


Translated into Ukrainian by Dementor and 13Alik666

Hosted by uCoz