Перейти на сайт "Просвещение"

 

Розбір 34 розділів Буття
 

Головна сторінка

Світлий Сатанізм  

Біблейська правда

Контакти

Перейти на русскоязычную версию этой страницы

Розділ 2

Розділ 2
"І були скінченні небо й земля, і все воїнство їхнє". (Буття 2:1). Справа в тому що спочатку в Біблії не було ділення на розділи і вірші. Вони з'явилося значно пізніше. Вважаю, що раціональніше було б закінчити Перший розділ "Буття" 3-ім віршем другого розділу. Та повернемося до першого вірша. Про яке воїнство йде мова? Це згадування про ангелів, які, згідно з міфам, були створені богом до створення тварного світу? Або ж це невдала метафора, що передає все різноманіття створеного богом світу? Ну та гаразд. Підемо далі:

"І поблагословив Бог день сьомий, і його освятив, бо в нім відпочив Він від усієї праці Своєї, яку, чинячи, Бог був створив" (Буття. 2:3). Чи не здається вам дивним, що бог тут наділений чисто людськими якостями? Навіщо всесильному і всемогутньому богові було потрібен відпочинок? Наприклад, у вавілонських міфах боги після створення світу влаштовують "банкет": веселяться і радіють. Та, оскільки у євреїв бог один, і у нього немає компанії для веселощів, стає очевидним, що автори "Буття" вирішили укласти бога в ліжечко. Не веселитися ж йому із самим собою, в кінці - кінців? До речі, чому саме "почив" (заснув), а не, скажімо, "вирішив відпочити і зняти втому"?

"це ось походження неба й землі, коли створено їх, у дні як Господь Бог создав землю й небо.. " (Буття. 2:4). Що це? Історія створення альтернативного світу? Втім, якщо поставити в це речення крапку: " це ось походження неба й землі, коли створено їх. У дні як Господь Бог создав землю й небо.." Але в самому тексті цієї крапки немає. Зрозуміло можна розглядати цю саму іншу історію не як альтернативну попередньою, а як її доповнення. Тобто весь четвертий вірш другого розділу можна замінити слідуючими словами: "Ось вам докладний переказ з доповненнями вже викладеного вищий за матеріал". Як помітив Айзек Азімов, - що вже розказана історія створення світу (1-й розділ "Буття") грунтувалася на останніх — для свого часу — наукових даних. А друга, наступна за нею (2-й розділ "Буття"), — на фольклорі, переказах, словом, джерелах набагато менш серйозних. Стародавні ж редактори помістили в книгу обидві версії, аби ми самі для себе їх пов'язали воєдино.

"і не було на землі жодної польової рослини, і жодна ярина польова неросла, бо на землю дощу Господь Бог не давав…" (Буття.2:5) Ага, створив рослини, та вони не росли, тому що бог забув їх полити дощем. Про Сонце, світло якого необхідне для зростання рослин, тут не мовиться ні слова. Ну та гаразд. Особливо не загострятимемо на цьому увагу, і перейдемо відразу до створення людини:

"І створив Господь Бог людини з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина душею живою". (Буття.2:7). (В украинском все правильно)

"І насадив Господь Бог рай ув Едені на сході, і там осадив людину, що її Він створив. І зростав Господь Бог із землі кожне дерево, принадне на вигляд і на їжу смачне, і дерево життя посеред раю, і дерево пізнання добра і зла. І річку з Едену виходить, поїти рай; і звіти розділялася і стає чотирма початками. Імення одному Пішон: оточує він усю землю Хавіла, де є золото; А золото тієї землі добре; там бделій і камінь онікс. Ім'я ж другої річки Гіхон - вона оточує ввесь край Етіопії. 14 А ім'я річки  третьої Тигр,- вона протікає на сході Ашшуру. А річка четверта - вона Евфрат". (Буття . 2:8-14) Де знаходився Едем? Нам це напевно не відомо. Із впевніностю можна сказати тільки те, що райський сад перебував десь "на сході". Очевидно,  що "на сході" від місця перебування творців міфу, тобто на схід від Ізраїлю. На сході в долині Двуречья мешкали Шумери. Цілком ймовірно, що родючі грунти Двурічья могли видаватися євреям раєм. Річки Хавіла і Гихон неможливо ототожнити із сучасними ріками. Отже, Фісон і Гихон - це стародавні назви якихось із припливів Тігра і Ефрата. З приводу ж загадкового слова " бделій" - нам напевно не відомо, що це таке. Це слово уживається в Біблії всього двічі. Другий раз воно зустрічається нам в "Числах": під час блудіння по пустелі євреї харчувалися "манною небесною", про яку сказано: "..як коріандрове насіння вона, а вигляд її, - светитнль пересмотри)" (Чис. 11:7). Якщо нам з вами не відомо, як виглядала манна, то нам так само не відомо, як виглядав загадковий бделій.

"І вчинив Господь Бо із землі всю польову звірину, і все птаство  небесне, і до Адама привів, щоб побачити, як він кликатиме. А все, як покличе Адам до них, до живої душі – воно ймення йому ". (Буття. 2:19) У більшості стародавніх культур назви були нерозривно пов'язані з самими предметами і явищами. Знати назву предмету і мати можливість довільно використовувати його значило володіти владою не тільки над назвою, але і над самим предметом. Більш того, представникам багатьох стародавніх племен давалися при народженні відразу два імена: ім'я прилюдне, яким називалася людина в товаристві своїх одноплемінників, і ім'я таємне, яке знала лише сама людина і той, хто його назвав цим ім'ям (найчастіше - його мати). Якщо таємне ім'я ставало відомо комусь сторонньому, то це загрожувало людині попаданням під вплив того, хто дізнався його таємне ім'я. Навіть ім'я панове бога було заборонено використовувати людям в повсякденному побуті "Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення дарамно" (Вих. 20:7). Ім'я бога мав право виголошувати лише один первосвященика, і те лише один раз на рік, у вівтарі Храму, де його ніхто не міг почути із сторонніх. Таким чином, давши імена тварин, Адам одержував над ними владу.

"І назвав Адам імена всій худобі, і птаству небесному. І всій польовій звіріні. Але Адамові помічі Він не знайшов, щоб подібна до нього була". (Побут 2:20), тобто виходить щось незвичайно: Адам шукав серед тварин собі ЖІНКУ!!! У одному з єврейських міфів сказано, що Адам злягався по черзі із кожною жіночою особиною тварини, що минає перед ним. Та ні в одному із злягань Адам не отримав задоволення, тому був змушений прохати у бога собі жінку. Випадки зоофіліі зустрічалися не те що в міфах стародавніх іудеїв, але так само і у інших народів. Пригадаємо, приміром, знаменитий аккадскій епос про Гильгамеше, де дика людина Енкиду злягалася на водопої з газелями і іншими тваринами, доки жриця кохання Шахів не переспала із ним, і він не пізнав радощів сексу із жінкою.

"І вчинив Господь Бог, що на Адама спав міцний сон, - і заснув він. І він узяв одне з ребер його, і тілом закрив його місце. І перетворив Господь Бог те ребро, що взяв із Адама. На жінку, і прівів її до Адама (Буття 2:21,22). Прям, як стародавнє клонування якесь. Бог тут виступає в ролі анестезіолога ("І вчинив Господь Бог, що на Адама спав міцний сон "), і хірурга ("І він узяв одне з ребер його, і тілом закрив його місце ").

І промовив Адам:»Оце тепер вона – кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята з чоловіка. Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, - і стануть вони одним тілом" (Буття 2:21-24). Жінці тут приділяється другорядна роль - одушевленого ребра, узятого від чоловіка. Біблія затверджує вторинність жінки по відношенню до чоловіка. Отже, " рівноправність полова" і різні феминістичні рухи сучасного суспільства, з погляду Біблії можуть розглядуватися винятково, як богопротивна справа.

"І були вони нагі обоє, Адам та жінка його, і вони не соромилисся" (Буття 2:25). Цим віршем Біблія оголошує все природне - "соромом". Подумайте самі: що може бути природніше за наготу? Всі ми народжуємося на цей світ голими. Одяг же був винайдений зовсім нещодавно (по мірках існування самого виду Хомо Сапієнс). Багато тисячоліть люди бігали по горах і лісах й полями - цілком голі. Жодна жива істота на Землі не володіє почуттям соромливості. Навіть наші найближчі "родичі" - мавпи. Біблія намагається загнати людину в жорсткі рамки, і оголошує будь-який прояв природності - гріховним.

 

 

 

 

 

 

 

 


Translated into Ukrainian by Dementor and 13Alik666

Hosted by uCoz